Skip to main content

Vizită de o zi în Viena.

By 24 martie 2020Călătorii

Profitând de timpul liber pe care l-am avut zilele acestea din cauza/datorită (nici nu știu cum să pun problema) pandemiei cu noul Coronavirus COVID-19, am început să lucrez la câteva fotografii pe care le-am făcut în prima zi a acestui an în Viena.

Nefiind presat în niciun fel de timp, am putut să mă concentrez mai bine la editarea fotografiilor, lucru care a dus la o satisfacție mai mare la final. Și tocmai pentru că timpul nu reprezenta o problemă, am decis să îmi „încetinesc” modul de lucru și astfel am ajuns sā mă bucur de ceea ce aveam de făcut, în ciuda situației neplăcute pe care o avem de depășit.

Am început cu fotografiile din Viena, cea de-a 3a oprire din EuroTrip-ul nostru către Franța, dar prima destinație în care am poposit în 2020. După experiență foarte plăcută din Budapesta (pentru care n-am fost foarte pregatit dpdv. fotografic, dar despre asta poate voi povesti într-un alt articol), Viena nu m-a impresionat așa de tare. Cu toate acestea, am zis să profit de cele cateva ore pe care le aveam la dispoziție și să fac câteva fotografii interesante în capitala Austriei.

Temperaturile destul de joase, lumina uneori mult prea dură sau aglomerația de pe străzi nu sunt ingrediente potrivite pentru fotografii reușite, însă asta nu afectează în niciun fel plăcerea de a fotografia. Și cum eram pentru prima dată în Viena și nu știam la ce să mă aștept (am considerat că nu are sens să planific ceva pentru doar câteva ore de lumină) am pornit pe străzi, deschis la orice.

Să ies la fotografiat fără un obiectiv anume sau fără o așteptare foarte specifică, pentru mine înseamnă o relaxare mare, care îmi permite să mă bucur mai tare de fotografiat și, în mod ciudat, să fiu mai creativ și să observ lucruri mai interesante.

Chiar dacă era prima zi din an, străzile erau pline de turiști, fie în cupluri, fie în grupuri organizate cu ghizi, şi totul în jurul meu era tot o freamătă. Este copleșitor să încerci să găsești un sens în toată agitația urbană, însă asta adaugă la farmecul aparte pe care îl are fotografia de stradă. Și imediat ce mi-am amintit asta, am început să fac unele fotografii care să îmi placă și pe care să îmi doresc să le editez.

Acestea sunt fotografiile în cauză. Sper să vă placă!

Deși acesta nu a reușit să fie un articol despre frumusețea Vienei, pentru mine este un exercițiu de fotografie de stradă. Pentru că petrec tot mai mult timp în oraș, acest gen a început să mă atraga din ce în ce mai tare. Și deși fotografiile mele sunt departe de cele ale lui Alan Schaller sau ale lui Ovidiu Șelaru, doi dintre favoriții mei în acest gen, sunt mulțumit de bucuria pe care mi-o aduce plimbatul pe străzi cu aparatul foto în mână.

Orașul este dinamic, divers și uneori se mișcă prea repede și prea haotic. Cu toate acestea, dacă privești cu atenție și reușești să observi texturile, patternurile, contrastele sau culorile din jurul tău, poți să ai niște surprize foarte plăcute.

Sunt nerăbdător să pot ieși iarăși să fotografiez străzile orașului, oricare ar fi el.

Cătălin Chițu

Eu sunt Cătălin. Sunt o persoana căreia îi place să privească, să observe și să descopere. Fac fotografie înca din 2007, iar grafică înca din copilarie, când schițam pe orice colț de hârtie îmi pica în mână. Aceste 2 pasiuni ocupă o bună parte a activității mele zilnice.

Leave a Reply

Copyright © Cătălin Chițu. Toate drepturile rezervate.