Cum să ilustrezi printr-un simbol ideea de traducere si interpretare.

Acesta a fost unul dintre primele logo-uri făcute de mine. Prietena mea Sorina avea nevoie de un logo pentru activitatea ei de traduceri și am fost interesat să o ajut. Mereu am fost dornic să creez logouri, chiar dacă uneori, conceptul nu imi inspiră mare lucru. Și conceptul de traducător și interpret mi-a dat mari bătai de cap.

Am început să pun pe hârtie cuvinte care au legătura cu conceptul: limbi străine, scris, vorbit, comunicare, înțeles, cărți, documente, steaguri, țări, etc…

Am parcurs de mai multe ori lista de cuvinte până când am hotărât ca pot crea un design interesant plecând de la idea de carte si cea de steaguri. M-am gândit la o carte deschisă pe paginile căreia să simbolizez cumva ideea de traducere.  Dintr-o idee în alta, am ajuns la un concept care părea să aiba mult sens.

Procesul creativ.

Am început să schițez forme de cărți. Cărți deschise parțial, cărți deschise total, cărți cu pagini ondulate, carti cu pagini drepte, carti mici si cărti mari, etc. M-am oprit la varianta de carte mai mare, cu pagini drepte si ușor răsfoită lăsând să se vada parțial și paginile din spate. Am stilizat-o folosindu-ma de nuanțe de alb si mov și am bibilit-o până am obținut o variantă care să îmi placă.

Nu mai rămânea decât să pun în aplicare ideea buna de care aminteam mai sus. M-am gândit că mă pot folosi de directia stânga-dreapta pentru a aseza elementele pe carte. Am zis să includ niste steaguri pe paginile cărții astfel încât să transmită ideea de limbi străine. Așa că în stânga am pus steaguri colorate ăn nuanțe de mov, pentru a da impresia de necunoscut iar in dreapta am pus culorile steagului României. Și pentru că steagurile din stânga nu erau suficient de sugestive, pe pagina din prim plan am pus steagul Marii Britanii, pentru mai multă coerență și pentru că a coincis și cu una dintre limbile din care Sorina face traduceri.

Am finalizat logo-ul prin alegerea unui font stilat, la care am folosit grosimi diferite pentru prenume și nume, urmat de un font cursiv care descrie activitatea Sorinei.

Este un logo care îmi place mult și care functionează bine atât pe monitor cât și pe print.

Leave a Reply