JetBlast este o firma al cărei domeniu de activitate îl reprezintă sablare. Sablarea este un procedeu tehnologic de curațare sau finisare a unor suprafete solide, prin intermediul unui jet de particule abrazive.

În primă fază, ideea de sablare nu mi-a sugerat mare lucru din punct de vedere grafic. La urma urmei discutăm despre un procedeu care presupune direcționarea, prin intermediul unui furtun special, a unui jet de particule pe suprafața care trebuie finisată. Așa că am pornit de la ideea de furtun și am încercat să o combin cu numele firmei, astfel încat să obțin un logo relevant.

Procesul creativ.

Varianta 1
JetBlast v1
Ilustrarea jetului de particule.
Litera J este continuată cu un „furtun”.
Capătul furtunului de sablare.
Grosimi diferite ale fontului.

Prima variantă a pornit de la font. Am căutat un font modern și simplu care să meargă bine cu natura industrială a logoului. Am suprapus cele două cuvinet din nume și am atribuit grosimi diferite fontului. Din litera J am ilustrat în sus cu un furtun și cu jetul de sablare. Această idee nu a fost foarte reușita, însă a pus în mișcare procesul creativ și m-a ajutat să-mi dau seama ce aveam de gând să fac mai departe.

Varianta 2
JetBlast v2
Ilustrarea jetului de particule.
„Gaura” prin care furtunul intra în „peretele” imaginar.
Literele J și L formează un „furtun”.
Literele S și T continuă „furtunul”.

Varianta a doua se bazează tot pe ideea furtunului de sablat, pe care de data aceasta am încercat să-l îmbin cu literele cuvintelor din nume. Am ales un font rotunjit și cu o grosime moderată, după care am căutat să gasesc o cursivitate în litere, astfel încat să pot forma un furtun. Așa că am unit literele J cu L și S cu T. Și pentru că îmi doream ca acest furtun să nu fie întrerupt, am desenat în jurul capetelor cate o gaură prin care furtunul ar fi introdus in spatele unui perete imaginar. Am inclus și aici jetul de particule. Varianta aceasta mi-a placut destul de mult, însa am simtit că totuși ar fi nevoie de un logo mai „industrial”.

Varianta 3
JetBlast Logo Final
Ilustrarea jetului de particule.
„Gaura” prin care furtunul intra în „peretele” imaginar.
Literele J și L formează un „furtun”.
Literele S și T continuă „furtunul”.

Varianta a treia, și cea finală, reprezintă o abordare total diferită de primele 2 și a fost varianta preferată a celor de la JetBlast. Aici am ales să nu mai combin numele cu elementele grafice si sa fac un logo cu numele și emblema separate.

Pentru nume am ales un font simplu și destul de gros, pe care l-am stilizat și colorat in 2 nuanțe. Culorile nu au fost alese la întamplare. Portocaliul l-am ales pentru a simboliza rugina de pe o suprafață, iar bleumarinul pentru a simboliza o suprafață curată.

Pentru emblemă am ales o formă de scut în mijlocul căruia, în jumătatea de sus, am ilustrat capătul furtunului de sablat, iar în jumătatea de jos de particule. Am folosit aceleași 2 culori ca și la nume, reprezentând un before and after al scutului, în procesul de sablare. Pentru a finaliza, am adaugat câteva elemente decorative și un chenar ușor decalat, pentru un aspect mai interesant.

Concluzie

Deși pentru acest proiect am avut foarte multă libertate creativă, pot spune că a fost cu siguranță foarte provocator. Consider că prin variantele propuse, în mod special prin cea finală, am reușit să surprind și să transmit identitatea firmei.

Proiectele de genul acesta îmi pun la treabă toate abilitățile creative, de la găsirea unui concept potrivit și până la execuția propriu-zisă. Acest lucru îmi dă o satisfacție foarte mare atunci când proiectul ajunge la bun sfârșit.

Leave a Reply