Skip to main content

Fluturii din Jardin des Papillons

By 18 martie 2018martie 26th, 2020Călătorii

Cum am ajuns la gradina cu fluturi?

Alsacia este fără îndoială o zonă foarte frumoasă a Franței ce merită vizitată cel puțin o dată în viață. Întreaga zonă este presarată cu căsuțe cochete cu arhitectură specifică, cu magazine pline de bunătăți rafinate și cu numeroase castele. Majoritatea drumurilor secundare șerpuiesc printre plantațiile viticole extrem de bine întreținute, și care te hipnotizează cu șirurile de vie care se pierd în zare.

Mergând pe unul dintre aceste drumuri printre vii, am ajuns la un loc care, pentru mine, nu părea să reprezinte prea mult interes. Este vorba despre grădina cu fluturi sau, cum i se spune în franceză, Jardin des Papillons. Spre marea mea surprindere, locul mi-a plăcut foarte mult. Am petrecut majoritatea timpului cu aparatul foto la ochi, și astfel am reușit să fac câteva fotografii cu fluturi, fotografii de care sunt foarte încântat.

Jardins des Papillons este o companie privată care reprezintă rezultatul multor ani de cercetare în domeniu. Nu beneficiază de nici un fel de finanțare din partea statului francez, așa că întreaga funcționarea a grădinii este susținută din vânzarea de biletele de intrare și de produse tematice.

Situată pe Drumul Vinului Alsacian, grădina este casă pentru sute de exemplare de fluturi care viețuiesc într-o floră exotică abundentă. Având în vedere originea exotică a fluturilor de aici, adaptarea habitatului a fost o condiție obligatorie.

Decor fluturi

Fluturii ce pot fi văzuți în grădină provin din Africa, Asia și America. De-a lungul sezonului de vizite se pot observa în jur de 200 de specii de fluturi din regiuni variate, cuprinse între a 25-a paralelă Sudică si cea de-a 25-a paralelă Nordică. Deoarece condițiile climatice în care trăiesc fluturii pe cele 3 continente sunt similare, aceștia au putu fi reuniți sub același acoperiș.

Pe lângă fluturi, în gradina interioară se pot admira și plante exotice rare, o colonie de furnici al cărei habitat este total transparent pentru a putea fi observate, dar și câteva broaște tropicale, insecte „băț” și cameleoni.

În perioada mai-octombrie, grădina are și o zonă aflată în aer liber, unde se pot admira mai multe specii de flori. Vizitatorii au la dispoziție si o zonă de picnic unde se pot bucura de câteva ore de liniște și relaxare în mijlocul naturii.

La momentul vizitei noastre, biletul pentru un adult a costat 8 euro, iar pentru un copil acesta era 5 euro. Pentru a vă bucura pe deplin de experiența vizitei în grădină, se recomandă să petreceți cel puțin o oră printre fluturi și vă asigur că va merita fiecare moment.

Cătălin Chițu

Eu sunt Cătălin. Sunt o persoana căreia îi place să privească, să observe și să descopere. Fac fotografie înca din 2007, iar grafică înca din copilarie, când schițam pe orice colț de hârtie îmi pica în mână. Aceste 2 pasiuni ocupă o bună parte a activității mele zilnice.

Leave a Reply

Copyright © Cătălin Chițu. Toate drepturile rezervate.