Skip to main content

Detalii de gheață. Freezing Rain 2019

By 2 februarie 2019martie 24th, 2020Poveste Foto

Au fost câteva zile în care Bucureștiul a fost înghețat.

La sfârșitul lunii Ianuarie 2019, Bucureștiul și câteva localități învecinate, s-au confruntat cu un eveniment meteorologic destul de rar în România. Este vorba despre freezing-rain, sau pe românește, ploaia înghețată.

Conform WikiPedia: „Ploaia înghețată este un fenomen meteorologic rar, în care, picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol. Spre deosebire de lapoviță, un amestec de ploaie și zăpadă, peleți de gheață sau grindină, ploaia înghețată se face în întregime din picături lichide. Picăturile de ploaie devin suprarăcite în timp ce trec printr-un strat de aer sub temperatura de îngheț la sute de metri deasupra solului și apoi îngheață la impact cu orice suprafață pe care o întâlnesc, inclusiv sol, copaci, fire electrice, aeronave și automobile. Gheața rezultată, numită polei, se poate acumula la o grosime de câțiva centimetri și acoperă toate suprafețele expuse. Codul METAR pentru ploaia înghețată este FZRA.

Pe mine acest eveniment m-a prins plecat din București. Am aflat despre ploaia înghețată de pe Facebook, unde am constatat 2 moduri total diferite de a privi situația. Pe de o parte erau postările canalelor de știri, care făceau bilanțul dezastrului, iar pe cealaltă parte erau postările fotografilor, care încercau să surprindă modul inedit în care totul s-a acoperit cu gheață. Recunosc că fotografiile m-au atras mult mai mult și că eram nerăbdător să ajung acasă și să ies și eu la fotografiat.

În drumul spre București mă gândeam că șansele de a mai găsi ceva acoperit de gheață sunt destul de mici, iar bucata de drum dintre Vălenii de Munte și Ciolpani mă convinsese că mi-am ratat șansa. Asta-i viața…

Îmi văd de drum, resemnat cu gândul că nu mai am ce face, iar când am ajuns la Săftica, am fost surprins să aflu că îmi făceam griji fără motiv. Totul în jurul meu se schimbase dramatic și traseul pe care îl făcusem de mii de ori până atunci arăta inedit și foarte frumos. Lumina era pe terminate așa că mi-am propus ca a doua zi să ies și să caut câteva detalii interesante pe care să le fotografiez.

Am petrecut câteva ore bune pe afară, căutând și fotografiind lucurile care îmi atrăgeau atenția. A fost o zi perfectă, al cărei rezultat este galeria de mai jos. Sper să vă placă.

Cătălin Chițu

Eu sunt Cătălin. Sunt o persoana căreia îi place să privească, să observe și să descopere. Fac fotografie înca din 2007, iar grafică înca din copilarie, când schițam pe orice colț de hârtie îmi pica în mână. Aceste 2 pasiuni ocupă o bună parte a activității mele zilnice.

Leave a Reply

Copyright © Cătălin Chițu. Toate drepturile rezervate.