Skip to main content

Ce poți să fotografiezi la BIAS?

By 15 martie 2018martie 24th, 2020Poveste Foto

Bucharest International Air Show

Bucharest International Air Show, sau pe scurt BIAS, este cel mai mare spectacol aeronautic din România, un adevărat show care reunește, în fiecare an, cele mai bune formații de acrobații aeriene, cei mai curajoși parașutiști, aeronave inedite sau ultramoderne, fie ele civile sau militare, precum și multe alte atracții. Având în vedere toate aceste lucruri, pot spune cu usurință că BIAS este foarte ofertant și din punct de vedere fotografic. Dar asta vom detalia puțin mai jos.

Câteva detalii de la fața locului.

Zona 0 a acestui eveniment o reprezintă Romaero București, cea mai mare companie din Industria Aeronautică Română, care își deschide porțile publicului larg pentru câteva ore de spectacol la înălțime. Intrarea este liberă și se face din Bulevardul Aerogării, iar după un parcurs de aproximativ 300 de metri, lași agitația orașului în spate și te trezești în mijlocul acțiunii.

În prim plan regăsim zona de static display. Aici se pot admira de aproape mai multe aparate de zbor, de la mici la mari, de la clasice la ultramoderne.

După ce parcurgi în voie zona de static display, spațiul se deschide și ajungi în zona destinată publicului care urmărește spectacolul de pe cer. Acest spațiu este foarte larg și, pentru că toată acțiunea se petrece sus în aer, la BIAS nu ai cum să te plângi că nu ai prins locuri bune. Această zonă este foarte aproape de pista de aterizarea a Aeroportului Internațional Aurel Vlaicu, așa că se poate vedea cu usurință cum aeronavele decolează și aterizează.

RECOMANDARE! Pentru a te bucura pe deplin de acest spectacol este bine să fii pregătit cu apă (ca să nu pierzi ceva interesant cât mergi să cumperi), să ai capul acoperit și să te dai cu cremă cu factor de protecție solară pentru a nu avea neplăceri mai târziu când ajungi acasă. În 2015 ne-a și plouat la BIAS, așa că poți să iei cu tine și o pelerină de ploaie sau o umbrelă.

Deci, ce se poate fotografia la BIAS?

Acum că am clarificat detaliile logistice, putem să ne concentrăm asupra fotografiei, aceasta fiind partea cea mai distractivă.

Pentru cele mai bune rezultate la un eveniment de genul acesta vei avea nevoie de un aparat foto cu un obiectiv cu focală de cel puțin 300mm. Astfel vei putea să te apropii mai mult de acțiune și să obții cele mai bune detalii.

În funcție de tipul demonstrației, va fi nevoie să modifici setările aparatului, însă ai suficient timp la dispoziție să tragi cadre de test și să verifici dacă totul este OK.

Supersonicele.

Preferatele mele. Sunt aeronave din dotarea armatei Române sau a țărilor invitate la eveniment. Deși demonstrațiile lor nu sunt la fel de spectaculoase ca cele ale acrobaților aerieni, acestea compensează prin intensitatea sunetului produs de motoarele lor foarte puternice.

Din punct de vedere fotografic, aeronavele supersonice oferă câteva detalii pe care nu le mai întâlnim la alte aeronave. Este vorba despre uniforma specifică a piloților, de conul de foc ce se formează în spatele evacuării și de unda de șoc care se formează în jurul fuzelajului atunci când acesta se apropie de viteza sunetului. Aceasta din urmă este mai greu de observat la BIAS pentru că viteza maximă de zbor este restricționată din motive de siguranță.

Acrobații.

Acrobații sunt cei care oferă momentele cele mai spectaculoase în cadrul unui spectacol aerian. Sunt piloți extrem de îndemânatici, care forțează la maximum legile fizicii și care încântă publicul cu demonstrații fie solo, fie de echipă. Demonstrațiile de echipă te lasă cu sufletul la gură. Precizia cu care sunt executate manevrele de zbor, distanța foarte mică între aeronave și complexitatea exercițiilor ajută la obținerea unor fotografii cu adevarat interesante. Particularitățile fotografice ale acrobaților aerieni sunt: pozițiile total neobișnuite în care se pot surprinde aeronavele, grafica inediată a acestora, formațiile de zbor extrem de compacte și simetrice, precum și, poate cel mai spectaculos aspect, norul de parafină cu care acrobații desenează pe cer.

Aparatele de zbor cu elice.

În categoria aceasta intră atât elicopterele, cât și avioanele cu elice. Pentru a obține fotografii interesante ale acestor aeronave se recomandă folosirea unui timp de expunere puțin mai scurt, care să blureze mișcarea eliciilor și să ofere fotografiei ideea de mișcare. Fotografiile cu elicele perfect clare dau impresia că aeronava stă să cadă din cer.

Planoarele.

Eu asociez demonstrația planoriștilor cu baletul. Aceste aeronave nu au sistem de propulsie, deci nu se pot baza pe schimbări rapide de direcție sau altitudine, ci mai degrabă pe manevre ample și cursive care sunt complimentate perfect de coloana sonoră melodioasă și calmă. Și acestea folosesc norul de parafină la vârful aripilor și desenează pe cer forme abstracte și foarte interesante de fotografiat.

Parașutiștii.

Extrem de curajoși și de iscusiți, parașutiștii se grupează în forme complexe și apoi decorează cerul cu parașutele lor viu colorate. Exercițiul lor este presărat cu demonstrații de agilitate, de acrobații și chiar și cu demonstrații pirotehnice. Pentru că viteza lor de coborâre este mult mai mică decât a avioanelor, fotografierea parașutiștilor este mai ușoarâ.

Demonstrațiile pirotehnice.

Unul dintre momentele cele mai așteptate este acela al exploziilor. O combinație extrem de interesantă de muzică rock, avioane care zboară la joasă altitudine și explozibilul care se detonează în urma lor creează un moment foarte interesant de privit și fotografiat.

Ce aparatură am folosit?

Camera Principala:

Nikon D750 + Grip MeiKe MK-D750

Obiectiv Principal:

Tamron SP 150-600 f/5.6-6.3 VC

Camera Secundara:

Nikon D7000 + Grip Pixel BG-D11

Obiectiv Secundar:

Tamron SP 70-300 f/5-6.3 VC

Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile principale ale BIAS. Varietatea mare de demonstrații cu siguranță va impresiona chiar și pe cei mai pretențioși spectatori.

Pentru mine, BIAS se termină mereu cu sentimentul că abia aștept ediția următoare. Îmi place atmosfera, îmi place spectacolul, îmi place zgomotul supersonicelor și îmi place să fotografiez acest tip de eveniment.

Dacă ceea ce am povestit eu aici te-a convins să mergi și tu la BIAS, probabil că ne vom vedea pe acolo, pentru că eu sigur nu voi lipsi.

Kta cu tunul
Cătălin Chițu

Eu sunt Cătălin. Sunt o persoana căreia îi place să privească, să observe și să descopere. Fac fotografie înca din 2007, iar grafică înca din copilarie, când schițam pe orice colț de hârtie îmi pica în mână. Aceste 2 pasiuni ocupă o bună parte a activității mele zilnice.

Leave a Reply

Copyright © Cătălin Chițu. Toate drepturile rezervate.