Skip to main content

Apusuri de București – Fotografie de la fereastră

By 7 aprilie 2020Poveste Foto

În ziua în care mi-am cumpărat super tele-obiectivul am avut 3 lucruri în cap: să fotografiez păsări, să merg la BIAS și să fotografiez discul solar la apus (bine, și luna, dar deja s-au făcut 4 lucruri și eu am scris că erau doar 3 :))). Și dacă primele 2 lucruri mi-au fost mai la îndemână, fotografiile cu discul solar s-au lăsat așteptate mai mult.

Programul meu de lucru depășește de cele mai multe ori ora apusului, iar faptul că Bucureștiul este un oraș relativ plat și cu clădiri îngrămadite, nu ajută deloc. Dar nu eram pregătit să las asta să-mi stea în cale.

Mi-am planificat cu atenție zilele libere, am urmărit prognozele meteo și am gândit tot felul de încadrari folosind aplicațiile Photo Pills și Google Earth, și cu toate acestea, nu am reușit să obțin fotografiile pe care mi le doream.  Deși uneori am pus eșecul în seama ghinionului (pentru că norii parcă unelteau împotriva mea) am concluzionat că cea mai mare problema era lipsa unei poziții interesante din care să fotografiez.

Și cum lucrurile au un mod ciudat să se rezolve de la sine, în Septembrie 2018 am rezolvat problema aceasta, și încă cum.

Ne-am mutat într-un apartament de la etajul 10 al unui bloc care are o deschidere destul de mare către asfințit, motiv pentru care am reușit să bifez si ce-l de-al treilea obiectiv pe care mi-l propusesem când am cumparat super tele-obiectivul.

Fotografiatul discului solar și al culorilor spectaculoase ale apusului a devenit ceva extrem de la îndemâna așa că acum mă bucur de mai multe ocazii fotografice decât mi-aș fi putut imaginat. Chiar dacă îmrejurimile nu sunt cele mai spectaculoase (clădiri multe și monotone), culorile cerului compensează cu vârf și îndesat.

Nuanțele de bleu, turcoaz sau mov, amestecate cu tonurile de galben, portocaliu sau roșu și formele abstracte ale norilor, pictează pe cer niște imagini pe care mă simt privilegiat să le fotografiez.

Apusuri de la fereastră

Cu siguranță e Photoshop, nu?

Poate ai fi tentat/ă să crezi că aceste fotografi sunt editate excesiv și că apusul nu arată chiar așa. Îți spun că greșești. La partea de editare am intervenit foarte puțin, reglând balansul dintre lumini și umbre, corectând ușor contrastul, înlăturând unele elemente care distrăgeau atenția și cam atât. Și pentru a vedea cu ochii tăi despre ce este vorba, las mai jos un exemplu before&after, pe care îl consider mai mult decât elocvent. Nu trebuie decât să muți cursorul de pe centrul imaginii de la stânga la dreapta pentru a compara fisierul brut din cameră (raw fara editari) cu editarea finală.

Această imagine demonstrează că dacă ai lumina potrivită, dacă setezi corect aparatul foto și dacă încadrezi cum trebuie, imaginile nu au nevoie de mare lucru.

Dacă ți-au plăcut aceste imagini de la fereastra mea, te invit să vezi și galeria unei dimineti cu ceață joasă. Aici am optat pentru o abordare alb-negru, pentru mai mult dramatism și pentru a accentua atmosfera. Dacă îți place fotografia alb-negru, nu cred că vei fi dezamăgit/ă.

Cătălin Chițu

Eu sunt Cătălin. Sunt o persoana căreia îi place să privească, să observe și să descopere. Fac fotografie înca din 2007, iar grafică înca din copilarie, când schițam pe orice colț de hârtie îmi pica în mână. Aceste 2 pasiuni ocupă o bună parte a activității mele zilnice.

Leave a Reply

Copyright © Cătălin Chițu. Toate drepturile rezervate.